Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Μάθημα ζωγραφικής για παιδιά, Κύκνος - TUTORIAL

Με αφορμή μια παράκληση της καλής μου φίλης, apinkdreamer, σας δείχνω παρακάτω έναν εύκολο τρόπο σχεδίασης και ζωγραφικής  ενός "Κύκνου", (για τον μικρό μαθητευόμενο μάγο της) με λαδοπαστέλ, σε μαύρο χαρτόνι Κανσόν. Στο μαύρο φόντο γίνεται πιο εντυπωσιακός ο Κύκνος, επειδή το άσπρο του χρώμα κάνει αντίθεση με το μαύρο. Στο μάθημα ζωγραφικής για παιδιά, προσπαθώ πάντα να βρίσκω εύκολους και πρακτικούς τρόπους  να εξηγήσω στα παιδιά τις τεχνικές, ώστε να τα καταλάβουν. Το αποτέλεσμα στα έργα τους με δικαιώνει, όλα τα εργάκια τους είναι επιτυχημένα!


Λοιπόν πάμε να δούμε βήμα βήμα πως μπορούν τα παιδιά να φτιάξουν εύκολα έναν εντυπωσιακό και όμορφο κύκνο!!


-Όπως φαίνεται στην 1η φωτό παραπάνω, σχεδιάζουμε με λευκό λαδοπαστέλ, ένα μεγάλο Νο 2, στη μέση σχεδόν της σελίδας και λίγο αριστερά. Τραβάμε επίσης μια γραμμή με λευκό λαδοπαστέλ, οριζόντια , κάτω κολλητά στη βάση του 2.


- Τραβάμε μία κυρτή γραμμούλα μικρή κάτω από το στρογγυλό (επάνω μέρος), και σχηματίζουμε το κεφάλι, σχηματίζουμε το ράμφος (σαν πάπιας) πλατύ, και τραβάμε γραμμή  από πάνω ως κάτω για να σχηματίσουμε έναν λεπτό λαιμό.


- Σχηματίζουμε με λευκό λαδοπαστέλ, τα φτερά και την ουρά, επάνω από την κάτω γραμμή του 2.



- Γεμίζουμε με λευκό λαδοπαστέλ, το κεφάλι, αφήνοντας το μαύρο  γύρω από το μάτι. Δεν πατάμε πολύ δυνατά, αφήνουμε μερικά κενά, γιατί θα χρειαστεί αργότερα να βάλουμε κι άλλα χρώματα. Στο τέλος του έργου θα τονίσουμε πατητά! Γεμίζουμε με λευκό και το λαιμό, ανάλαφρα και αφήνοντας πάλι αρκετά κενά, καθώς και τα φτερά και την ουρά. Προσοχή! η κατεύθυνση της μολυβιάς, πρέπει να ακολουθεί πάντα το περίγραμμα που είναι κοντά της, ή την γενική κατεύθυνση. δηλ. στο κεφάλι, κάνουμε κυκλικές μολυβιές, στο λαιμό από πάνω προς τα κάτω, στην κοιλιά καμπύλες κυρτές και στα φτερά και την ουρά από την κοιλιά και προς τα δεξιά και επάνω. 



 -Γεμίζουμε το ράμφος με πορτοκαλί λαδοπαστέλ, κατεύθυνση οριζόντια. Κάνουμε και μια γραμμή πορτοκαλί, ζικ-ζακ οριζοντίως, κάτω ακριβώς από το ράμφος, και κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα, αλλά σε απόσταση ίση με αυτή από το ράμφος έως τη γραμμή του ορίζοντα (βλέπε φωτό..). Είναι ο αντικατοπτρισμός  του ράμφους στο νερό.





- Προσθέτουμε Σιέλ λαδοπαστέλ στα σημεία πού βλέπετε στην φωτό. Κάνουμε και οριζόντιες γραμμές ζικ-ζακ, στο νερό για αντικατοπτρισμό.




- Προσθέτουμε λίγο κίτρινο σε μερικά σημεία στον κύκνο, καθώς και στην θάλασσα, αλλά πάντα οριζόντια ζικ-ζακ.βλέπε φωτό.




- Με το λευκό λαδοπαστέλ πάλι, περνάμε προσεκτικά, προς τις γνωστές κατευθύνσεις (προσοχή), από πάνω ελαφριά ανάμεσα στα όρια των δύο χρωμάτων, ώστε να δέσουν τα χρώματα μεταξύ τους, χωρίς να εξαφανιστούν.  Και τέλος τονίζουμε τις γραμμές που θέλουμε να φαίνονται περισσότερο με τη μύτη  πατητά.π.χ. στις άκρες των φτερών, στην άκρη της ουράς, πάνω στο κεφάλι κ.λ.π. Κάνουμε και οριζόντιες λευκές γραμμές ζικ-ζακ στο νερό, σαν αντικατοπτρισμός του κύκνου, βλέπε φωτό.




- Σχεδιάζουμε δεξιά και αριστερά τα κλαδιά των φυτών με λαδί σκούρο (καφετί) λαδοπαστέλ, και βάζουμε στην κορυφή τους τα σπόρια τους, με λαδογκρι λαδοπαστέλ. Άν δεν έχετε ακριβώς αυτά τα χρώματα, βάλτε κάποιο παραπλήσιο χρώμα, θα γίνει πάλι υπέροχο. Κάτω από τα κλαδιά κάνουμε με λευκό λαδοπαστέλ, μικρά οβάλ ημικύκλια, σαν λεκανίτσες  σε απόσταση, στο τέλος του κλαδιού.








- Στις 3 επάνω φωτό, βάζουμε λευκές γραμμούλες (βλεπε φωτό), στα κλαδιά και τους σπόρους (δεξιά και αριστερά), και κάνουμε επάνω μια μικρή γραμμή λευκή να προεξέχει λίγο, για φωτισμό..




 -Στην τελευταία φωτό, προσθέτουμε τα φύλλα, όπως είναι στη φωτό, με το ίδιο χρώμα των κλαδιών (δεξιά και αριστερά).





-Προσθέτουμε φύλλα και αριστερά στα κλαδιά.




-Προσθέτουμε λευκές γραμμές στα φύλλα (δεξιά), για λάμψεις στο φως.




-Προσθέτουμε λευκές γραμμές στα φύλλα (αριστερά), για λάμψεις στο φώς.




- Και βάζουμε την υπογραφή μας. Το έργο μας τελείωσε, ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!



50 σχόλια:

Μαiρη είπε...

Μη σου πω πως αυτές οι οδηγίες είναι ό,τι πρέπει και για ενήλικες!!!!!

Fanypap είπε...

Μαίρη μου, μπορείς να το κάνεις και να μου το δείξεις στο blog σου; θα χαρώ πολύ, φιλάκια.

Effie's Sweet Home Designs είπε...

ΦΑΝΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΣ; ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ Η ΛΙΜΝΟΥΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΚΝΟ ΣΟΥ! ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ , ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

Maria Villioti είπε...

Καλό φθινόπωρο Φανή μου. Πολύ όμορφο και πολύ έξυπνο.Είναι εκπληκτικό πως ενθουσιάζονται τα παιδιά όταν βλέπουν τέτοια μαγικά στο χαρτί!

Rena είπε...

Πράγματι εντυπωσιάζει στο μαύρο φόντο!!!!

romance-of-roses είπε...

That was beautiful, looks so easy to draw a swan. I will try it, thank you. Hugs from USA...Lu

fotolabida maria είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΑΝΗ ΜΟΥ.ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΣ Ο ΚΥΚΝΟΣ!!!!!ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ... ΘΑΥΜΑ!!!!ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!ΦΙΛΙΑ!!!

apinkdreamer είπε...

φανη μου ο μικρος μαγος σου στελνει τις ευχαριστιες ,τα φιλια του,τις αγκαλιες του κι ενα...ξορκι αγαπης και προστασιας~~~~
καλη και μαγικη εβδομαδα να εχεις!!!

Νίκη είπε...

Τι όμορφος που έγινε!
Θα τον δείξω και στους δικούς μου μικρούς βοηθούς!

Fanypap είπε...

Effie's sweet Home Designs, Έφη μου, ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σου άρεσε.Φιλάκια.

Maria Villioti,Μαρία μου, καλό Φθινόπωρο! Πόσα καταλαβαίνεις!!! Πραγματικά ενθουσιάζονται όταν το κάνουν για πρώτη φορά!!!Μετά χαίρονται να το δείχνουν σε όλους! να έτσι γίνεται!!!Πόση χαρά παίρνω από τα αστεράκια μου!!! φιλάκια και καλή επιτυχία στο διαγωνισμό σου! Μακάρι να ήμουν εκεί, τρελαίνομαι!

Rena, Ρένα μου, ευχαριστώ για την επίσκεψη, καλές δημιουργίες! φιλάκια.

Romance-of-roses, My friend Lu, I'll be happy to see your artwork swan, yes it's easy!good luck! Kisses from Greece.

Fotolabida 1, Ευχαριστώ φίλη μου για τα καλά σου λόγια! φιλάκια πολλά.

Fanypap είπε...

apink dreamer, ευχαριστώ πολύ μικρέ μου μάγε!!! τα δέχομαι όλα με χαρά!!!και ανταποδίδω! Ευχαριστώ ιδιαιτέρως για το ξόρκι αγάπης και προστασίας, το χρειαζόμουν αυτό! Έχεις κι εσύ την αγάπη μου. Καλή επιτυχία στο εργάκι σου! φιλάκια πολάάάάάάάάάάάά΄΄αα΄΄ά!!!!

Fanypap είπε...

Νίκη μου, πες τους να το κάνουν!είναι εύκολο! θα χαρώ πολύ να δω τα έργα τους! Καλή ευκολία! φιλάκια πολλλά.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ όμορφος ο κύκνος Φανή να έχεις καλή εβδομάδα καλό χειμώνα δεν σου λέω ακόμη ο Σεπτέμβριος είναι ο καλύτερος μήνας διακοπών!!!

Mania είπε...

Φανή μου, χαίρομαι πολύ που σε γνωρίζω. Τι υπέροχες οδηγίες και μάλιστα για μένα που δεν γνωρίζω πολλά από ζωγραφική και είναι απιαστο όνειρο.
Θα προσπαθήσω να το κάνω σε μπλούζα της κόρης μου που μέχρι τώρα συνήθως ξεπατίκωνα σχέδια. Ευχαριστώ!!

Fanypap είπε...

ΧΡΗΣΤΟΣ, Ευχαριστώ πολύ Χρήστο,έχεις δίκαιο για τον Σεπτέμβριο, να περνάς καλά! καλές δημιουργίες.

Fanypap είπε...

Μάνια μου και εγώ χαίρομαι που σε γνωρίζω!σ'ευχαριστώ για τα ωραία σχόλια! Ζωγράφισέ τον στην μπλούζα, και βάλτο στο blog σου να το δούμε! καλή επιτυχία! φιλάκια.

raydenzel1 είπε...

fany
I think I will be your oldest pupil!

Fanypap είπε...

R.Jacob,thank you! If painting makes you happy, you can do it! forget the age. The faces that you paint so well, are very dificult themes. Sorry for my mistakes in English...

Unknown είπε...

Καλημέρα!!! Τι όμορφη παρουσίαση!!! Πιστεύω ότι το μάθημα είναι και για μεγάλους. Ευχαριστώ πολύ!!!
Καλή εβδομάδα!!!!

φόρα είπε...

τι ευγενική προσπάθεια !
θεωρώ δύσκολες τέτοιου είδους εξηγήσεις...
σίγουρα καταφερες να βοήθησεις ή να εμπνευσεις πολλούς μικρούς / μεγάλους!

maya =^o^= είπε...

σε ευχαριστώ πολύ για το post...ελπίζω κάποια στιγμή να μας δείξεις πως ζωγραφίζεις τις γάτες....

Fanypap είπε...

Μαρία μου, με τα πανέμορφα φλυτζάνια!!! καλή σου μέρα!Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου σχόλια. Φυσικά το μάθημα δεν αποκλείει και τους μεγάλους!Θα χαρώ πολύ να δω και τον δικό σου Κύκνο.Καλή εβδομάδα, φιλάκια.

Φόρα μου, σ'ευχαριστώ πολύ! Επειδή έχω να κάνω με παιδάκια, προσπαθώ να απλοποιώ τα πάντα.Έτσι γίνομαι κατανοητή ακόμα και από άσχετους με τη ζωγραφική, και έχουμε καλά αποτελέσματα.

Maya μου, σ' ευχαριστώ κι εγώ. Και οι γατούλες είναι ένα από τα αγαπημένα μου θέματα, κάποια φορά θα προσπαθήσω να σε ικανοποιήσω.φιλάκια.

Rena Christodoulou είπε...

ΤΙ ΓΛΥΚΟ ΦΑΝΟΥΛΑ!!!!!!!!!
ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΑ" ΠΑΙΔΑΚΙΑ " ΕΙΝΑΙ Ο΄ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ!!!!!!!!!!!!
ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΚΙ ΕΓΩ!!!!!!!!!
ΠΕΣ ΜΟΥ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΕΡΔΙΣΑ , ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΝ ΒΡΩ!!!
ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!!

Olga είπε...

This is a wonderful tutorial. It captures every stage of the process.

Fanypap είπε...

Χριστοδούλου Ρένα, Ρένα μου, σ'ευχαριστώ πολύ! θέλω να δω τον κύκνο σου! Κέρδισες στον ίδιο διαγωνισμό με μένα, της "Βάσια χειροποίητες δημιουργίες".φιλάκια πολλά!

Olga, my friend, thank you very much!Kisses from Greece.

maya =^o^= είπε...

cant wait!!!!!!!!!!!!!!

Fanypap είπε...

Maya μου, wait...το καλό πράγμα αργεί.... φιλάκια!

Kaya είπε...

I am not a painter and I even never tried to draw but I was inspired very much by your lessons. I will try to follow your instructions and to create picture of a beautiful swan. I try to do first the sketch and if I like it I am going to work with oil.

I am amused by this post and I would like to say you thank you very much for this inspiration.

You are a wonderful painter and very inspiring.

Greetings from Kaya.

Matteo Taffuri είπε...

Thanks,have a wonderful day
greetings from Tuscany
Matteo

thesecretofwomen είπε...

kalimera!!!! poli wraio blog,polu wraia erga! egina follower!!!kai enthousiastika me ton kukno,an kai den eimai paidi,prwth fora katafera na zwgrafisw kati wraio!!!!!
poli wraio arthro!! perimenw kai alla!!! filia

Kid'sART by Angie είπε...

ειναι πολυ καλη ιδεα και πραγματικα το κανεις να φαινεται πανευκολο για ολους!μπραβο σου Φανη,περιμενουμε κι αλλες ιδεες σου! φιλια και καλη εβδομαδα!

maya =^o^= είπε...

ναι..αλλά το γοργόν και χάριν έχει... :PP

Fanypap είπε...

Kaya, my friend, I am glad that you was inspired by my lessons!Try to do it, it's easy! In this tecnique, you must work with oilpastel, on hard black paper.I wait to see your swan.Good luck!Kisses from Greece. Thank you for your good words!

Fanypap είπε...

Matteo Taffuri, from beautiful Tuscany, thank you for visiting!Kisses from Greece.

Fanypap είπε...

Thesecretofwomen, Χριστίνα μου, χαίρομαι πάρα πολύ που το ζωγράφισες, βάλτο στο blog σου, ή στείλτο μου με μαιλ, θα χαρώ να το δω! φυσικά έπονται κι άλλα...φιλάκια πολλλλά!

Fanypap είπε...

Angie, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου σχόλια! Είναι όντως πανεύκολο, αφού να φανταστείς το κάνουν ωραίο, ακόμα και παιδάκια 6 χρόνων, που έρχονται για πρώτη φορά ζωγραφική.Φυσικά υπάρχει και συνέχεια με άλλα έργα... Καλές δημιουργίες και σε σένα! φιλάκια.

Fanypap είπε...

Maya ο.κ. θα προσπαθήσω...φιλακια.

painter είπε...

Φανή μου, καλώς σε βρήκα!!!
Σήμερα είδα το blog σου και ξετρελάθηκα, κι εγώ και η μικρή μου κόρη...
Πολύ όμορφες οι δουλειές σου! Συγχαρητήρια!!!
Όσο για τον κύκνο, θα δοκιμαστεί άμεσα απ' την μικρή...

Καλό σου βράδυ!!!

Fanypap είπε...

Painter, με τα ωραία γλυφιτζούρια σου, σ' ευχαριστώ πολύ!καλή επιτυχία στον κύκνο, θέλω να το δω! φιλάκια στην μικρούλα σου!!!καλώς ήλθατε!!! φιλάκια.

Effie's Sweet Home Designs είπε...

ΦΑΝΗ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!!!!

Fanypap είπε...

Καλό μήνα Έφη μου!!! φιλάκια.

Plumrose Lane είπε...

Thank you so much for your sweet comment on my blog ~ I really enjoyed visiting yours!
♥Sharon

Fanypap είπε...

Plumrose Lane, Sharon, thank you so much! kisses.

Milton Alves είπε...

Interessante seu blog. Gostei muito.
Obrigado por seguir o meu e colocá-lo na lista dos indicados. Devolvo a gentileza. Também está na minha lista.
Beijo grande e felicidades!
Milton (Posts à Beira Mar)

Living In Williamsburg Virginia είπε...

Your artwork is beautiful.

Darryl and Ruth :)

Pinecone Stew είπε...

FANTASTIC !

Have a super weekend.

Fanypap είπε...

Living in Williamsburg Virginia, Darryl and Ruth thank you! Kisses from Greece.

Harry Goaz thank you!Have a nice week too. Greetings from Greece.

Fanypap είπε...

Posts a Beira Mar, Milton thank you very much!Thank you for visiting! Greetings from Greece.

το πετάλι είπε...

εξαιρετικές δημιουργίες!!!

μέχρι κι εγώ
μπορεί να μάθω επιτέλους να ζωγραφίζω ακολουθώντας τις οδηγίες σου...

Fanypap είπε...

Το πετάλι, ευχαριστώ για τα καλά σχόλια! Δοκίμασε και θα δεις ότι θα τα καταφέρεις θαυμάσια! αφού όλοι οι κύκνοι από τα αστεράκια μου (τους μαθητές μου 6-12 ετών), έγιναν υπέροχοι!!!συγχαρητήρια και για το blog του σχολείου σας! πολύ ωραίο! καλή σχολική χρονιά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...